معتبرترین پایگاه‌های ثبت مقالات علمی-پژوهشی

 مطالعه3 دقیقه

یافتن مجلات معتبر و ثبت مقاله یکی از دغدغه‌های اصلی دانشجویان و دانش‌پژوهان به شمار می‌رود. در این مقاله شما را با معتبرترین پایگاه‌های ثبت مقاله آشنا خواهیم کرد.

معتبرترین پایگاه‌های ثبت مقالات علمی-پژوهشی

نمایه‌های استنادی معتبر بین‌المللی

از معتبرترین پایگاه‌های علم سنجی می‌توان به سه پایگاه ESI ،WOS و JCR اشاره کرد که توسط موسسه اطلاعات علمی ISI یا Thomson Reuters تهیه و بروز رسانی می شوند. همچنین پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) و Scopus از اهمیت والایی برخوردارند.

پایگاه Web of Science

پایگاه WOS با نام کامل Web of Science یک فهرست ارجاعات آکادمیک آنلاین است که توسط Thomson Reuters تهیه شده است که در آن امکان جستجو و استخراج اطلاعات بر مبنای بازه‌های زمانی مختلف بر اساس شاخص های گوناگون علم سنجی وجود دارد. در این پایگاه هر مقاله مورد استناد قرار گرفته، ما را به سایر کتب و ژورنال‌های علمی و ... که در حال حاضر و یا در گذشته به این مقاله استناد کرده اند، ارجاع می‌دهد.

پایگاه Essential Science Indicators

پایگاه Essential Science Indicators با نام اختصاری ESI بر مبنای بازه‌های زمانی ۱۰ ساله، به ارائه آمار در قالب شاخص های تعیین شده تولید علم از جمله رتبه علمی کشورها بر اساس تعداد تولیدات علمی، تعدا کل استنادها و نسبت استناد به تولیدات علمی می پردازد.

پایگاه Journal Citation Reports

پایگاه Journal Citation Reports نیز که با نام اختصاری JCR شناخته می‌شود، جزو معتبرترین پایگاه استنادی علم سنجی باشد که ابزاری برای مقایسه سطح علمی مجلات استفاده می شود. معمولا گزارش استنادی ارائه شده در دو نسخه علوم (Sciences) و علوم اجتماعی (Social Sciences) انتشار می یابد. JCR ژورنال‌های علوم شامل اطلاعات بیش از 8000 مجله و JCR مجلات علوم اجتماعی شامل اطلاعات بیش از 3000 مجله می‌باشد.

پایگاه Islamic World Science Citation Center

پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (Islamic World Science Citation Center) با نام اختصاری ISC نیز از جمله پایگاه‌های معتبر برای ثبت مقاله به شمار می‌رود. ایران با ایجاد و راه‌اندازی پایگاه ISC، بعد از ایالات متحده که شصت سال در زمینه مطالعات استنادی تجربه دارد و نیز بعد از کشور هلند، سومین نظام استنادی جهان را بنیان‌گذاری کرده‌است.

پایگاه Scopus

اسکوپوس بزرگ‌ترین بانک اطلاعاتی «چکیده» و «استناد» متون دارای داوری همتا، اعم از کتاب‌ها، ژورنال‌های علمی، و مقالات کنفرانسی جهان است. این بانک علاوه بر چکیده، منابع این متون را نیز نشان می‌دهد. بنابراین امکان محاسبه تعداد استنادات برای هر مقاله امکان‌پذیر است. نحوه رتبه‌بندی در اسکوپوس، بر اساس معیار CiteScore می‌باشد که در سال ۲۰۱۶ توسط الزویر، و به عنوان جایگزین ایمپکت فاکتور (ضریب تاثیر یا نفوذ) JCR معرفی شد. تفاوت اصلی ایمپکت فاکتور و سایت اسکور در این است که محاسبه معیار استفاده‌شده توسط الزویر، بر اساس داده‌های اسکوپوس است، در حالی که ایمپکت فاکتور از داده‌های Web of Science بهره می‌گیرد.


نمایه‌های داخلی مخصوص بارگذاری و بارگیری مقالات و کنفرانس‌ها

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در سال ۱۳۴۷ با نام فارسی «مرکز اسناد ایران» در برابر نام انگلیسی «Iranian Documentation Center» پایه‌گذاری شد. نمایه‌نامه «اسکوپوس» با این نام ده‌ها اثر را از سال ۱۹۷۱ نمایه کرده است و موتور کاوش «گوگل» با این نام بیش از یکصدهزار صفحه را بازیابی می‌کند. هر چند «داک» در ابتدا، کوته‌نوشت «doc» در «documentation» بوده است، ولی بر پایه فرهنگ دهخدا، «داک» در زبان فارسی در معنای عمومی «تکیه‌گاه» و در معنای اختصاصی آن «چوبی است که دیوار و در را بر آن محکم سازند». از آنجایی که «مدیریت اطلاعات علم و فناوری کشور» و «پشتیبانی اطلاعاتی از سیاست‌گذاری علم و فناوری» از مأموریت‌های کلیدی پژوهشگاه هستند، نام کوتاه «ایرانداک» در فارسی و «IranDoc» در انگلیسی برای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران به کار می‌رود و در هر دو زبان، معنای ویژه خود را نیز دارد.

Civilica یا مرجع دانش

سیویلیکا یا مرجع دانش، یک پایگاه اینترنتی (وب سایت) خصوصی است که به نمایه‌سازی و نشر مجموعه مقالات همایش و کنفرانس‌های داخل کشور ایران می‌پردازد. این پایگاه توسط تعدادی از دانشگاه‌ها و کنگره‌های ایران به عنوان مرجع پایگاه تخصصی معرفی می‌شود.


در این مقاله با تعدادی از مهم‌ترین پایگاه‌‌های علمی-پژوهشی ایرانی و جهانی آشنا شدید. موسسه ترجمه سفیرکلام قزوین امیدوار است که این مطلب برایتان مفید واقع شده باشد.